Bogolan project

In het land van de Dogon wordt nogsteeds de traditionele stof gemaakt die Bogolan genoemd wordt. In het onderstaande filmpje (8 min) zie je hoe de vrouwen de ruwe katoen spinnen, hoe de wever weeft, hoe de kleermakers met de stof aan het werk gaan en hoe de stof gekleurd wordt.

Zie ook het artikel rechts : Bogolan kopen in Nederland

De kleren die van deze stof gemaakt worden zijn een weldaad voor je lichaam. Al dit handwerk en de natuurlijke materialen geven er een autentieke kwaliteit aan die we haast vergeten zijn in onze industriele wereld.

Daarom willen we met de Dogon samen werken, om zo de traditie levend te houden en de Bogolan stof beschikbaar te maken voor wie daar behoefte aan heeft.

Het begint bij de basis : katoen kopen zodat de vrouwen kunnen beginnen met spinnen. Begin 2017 hebben we al 600 kg ruwe katoen gekocht en zijn meer dan 200 vrouwen aan de slag gegaan om het te spinnen. Dan gaan de wevers aan de slag en vervolgens de kleermakers. Als de kleren en kleden geverfd zijn kunnen ze verkocht worden, met name in de hoofdstad Bamako waar vraag is naar de traditionele kleren. Ook kunnen  stoffen naar Europa geëxporteerd worden, waar ze met name in de interieur verzorging heel goed een plaats kunnen vinden.

Het Bogolan project heeft tot doel om het proces op te starten. In april 2018 hebben we weer nieuwe groepen vrouwen aan katoen geholpen. Als wij investeren in de eerste cyclus van de productie, dan kunnen de Dogon vervolgens op autonome wijze verder produceren. De hele bevolking is daar bij gebaat.

Als je interesse hebt om aan dit project bij te dragen, op welke wijze dan ook, nodigen we je uit een mail te sturen naar coenengelhard@gmail.com

Merci

 www.paypal.me/LaVieaEnde
https://www.facebook.com/lavieaende/

partage-du-coton-2partage-du-coton-3

Les femmes et les rouleaux de bandes