Bomen plant project

Komende winter willen we een grootscheepse bomenplantactie houden. Zowel in de bestaande tuinen in Endé, Bagourou en Yabatalou als in een nieuw perceel van 1 à 2 hectare. Het idee is een groene oase te maken met alle mogelijke verschillende bomen en planten. Een unieke bomentuin, onder andere om de kennis over bomen en planten levend te houden en over te dragen op de nieuwe generatie.

Er zijn veel soorten bomen die we kunnen planten. Bomen die fruit geven, of voer voor de dieren, medicijnen, brandhout, schaduw, bouwhout enzovoort. Het is indrukwekkend hoeveel de Dogon van de verschillende boomsoorten afweten en waar ze de schors, bladeren, vruchten en wortels voor gebruiken. We denken aan mangobomen maar ook aan de Karité boom en andere geneeskrachtige soorten. 

Het probleem is, net als bij de groetetuinen, de droogte en de dieren. Dus ook hier lijkt het verstandig om een put te graven en een omheining te plaatsen rond het perceel waar geplant gaat worden. 

Voor een perceel van 2 hectare is zo’n 9.000 euro nodig, voornamelijk voor de omheining en de put, maar ook voor de arbeid en voor de aankoop van jonge boompjes in de kwekerij in Kani Kombolé op 8 km afstand van Endé.  We willen ook voor 1000 euro boompjes aankopen voor de tuinen die al in gebruik zijn. Er is nog best veel plaats voor bomen, die schaduw kunnen geven voor de dorstige planten.

De andere mogelijkheid om de boompjes te beschermen tegen hongerige dieren is een ‘protège’, een anderhalve meter hoge koker gemaakt van takken. Zo kunnen we her en der in het landschap bomen planten. 

We werken samen met Stichting Local Spirit
zie HIER voor uitgebreide informatie

Stichting Voeten in de aarde heeft al 2000 € bijgedragen !

Wil je meedoen aan dit project ?
stuur een mail naar coenengelhard@gmail.com
of via onderstaand formulier
PDF van het project Bomenplant project